Székesfehérvári Székely Bál

2020. április 25. 18:00  |  Szent István Művelődési Központ, Székesfehérvár

Kedvezményezettek bemutatása II. – Márton Ferenc Általános Iskola

Csíkpálfalva Csíkszeredától 4 km-re, északkeletre a Középcsíki-medence keleti peremén, az Aracs és Nyír patakok völgyében fekszik – közigazgatásilag hozzá tartozik Csíkcsomortán és Csíkdelne, így a település Márton Ferenc Általános Iskolájának mindkét helyen van tagiskolája.

A székesfehérváriaknak onnan lehet ismerős Csíkcsomortán, hogy minden évben a Székesfehérvári Versünnep résztvevői vesznek részt a Varga Sándor nevét viselő táborban gondolatgazdag programokon: az ősi magyar nyelv, az autentikus népművészet és a kortárs művészet kapcsolódási pontjait ismerhetik meg a résztvevők.  A tábor szellemisége egybevág a Székesfehérvári Székely Bálok küldetésével, hiszen Kárpátaljáról, Vajdaságból, Felvidékről és a vendéglátó Székelyföldről is érkeznek fiatalok, hogy a számos program mellett megismerkedhessenek Székelyföld történetével, népi kultúrájával.

Juhász László, Bálunk alapítója évek óta hivatalos delegáció tagjaként képviseli testvérvárosunkban, Csíkszeredában Székesfehérvárt az Ezer Székely Leány Napja rendezvényen. Az egyik ilyen alkalommal ismerkedett meg az ott élőkkel, amikor hagyományosan a pozsonyi csata évfordulóján nagyszabású ünnepséget tartanak a csomortáni Kárpátok Őre emlékműnél. Ebből a kapcsolatból származik az a felismerés, hogy a helyi iskoláknak milyen fontos minden segítség, hiszen a román közigazgatás nem csak adminisztratívan, hanem költségvetésileg is ellehetetleníti a magyar intézmények működését. A számos iskola közül a székesfehérvári kapcsolatok miatt is esett erre az intézménycsoportra a választásunk.

források:

https://www.szekesfehervar.hu/kezdodik-a-verstabor
http://csikorszag.blogspot.com