Székesfehérvári Székely Bál

2020. április 25. 18:00  |  Szent István Művelődési Központ, Székesfehérvár

Bemutatjuk műsorvezetőnket:

Berecz István

Berecz István két évvel ezelőtt már volt az akkor 3. Székesfehérvári Székely Bál műsorvezetője. Akik akkor velünk báloztak bizonyára emlékeznek Édesapjától, a neves ének- és mesemondó Berecz Andrástól örökölt ízes, népies stílusára, egyedi humorára és közvetlen, derűs személyiségére, így nagy örömünkre szolgál, hogy idén újra el tudta vállalni a nemes feladatot.

“Én pedig küldetésnek érzem, hogy a táncház ne csak underground kultúra legyen, hanem minden magyar ember közös kultúrája – nem mainstream, nem divatzene – hanem közös táncos és zenei anyanyelv.” – fogalmazza meg hitvallását egy interjúban.

A Fonó Budai Zeneház népzenei művészeti vezetője, Örökös Aranysarkantyús táncos  a táncházmozgalom második generációjának egyik leghitelesebb, legelevenebb figurája, aki szabadfoglalkozású táncosként, koreográfusként tagja a Sztalker Csoportnak is.

Berecz István táncolni 2001-ben kezdett, azóta megfordult az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttesben, a Bihari János Táncegyüttesben, a Válaszút Táncegyüttesben, a Fitos Dezső Társulatban és Bem Táncegyüttesben. 2009-ben a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon a legjobb férfi táncosnak választották.

2012-ben szólótánc kategóriában megnyerte a Fölszállott a páva tehetségkutató első szériáját .

2013-ban az Elle magazin az év legtehetségesebb fiataljai közé választotta. Szintén 2013 nyarán bekerült abba a magyar delegációba, akik a magyar kultúrát hivatottak képviselni az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb folklór fesztiválján, a Washingtonban megrendezésre kerülő Smithsonian fesztiválon, majd nagy sikerrel szerepelt a párizsi Unesco Palotában. 2014-ben Zuglóban az Év Emberének választották.

2014-ben a Vidnyánszky Attila rendezte János vitézhez készített koreográfiát, és a Fekete ég – Fehér felhők című előadásban kapott szólószerepet a Nemzeti Színházban.

2017-ben Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől vehette át a  Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetését kimagasló tevékenysége elismeréseként.

2019-es “kult50”-be is bekerült, amely egy olyan program, amely révén minden évben olyan ötven jelentős hazai alkotó, kulturális szereplő munkásságát ismerik el, akik új irányokat sem félnek kipróbálni és hatással vannak a kulturális életünkre.

Forrás: <https://fidelio.hu/tanc/a-tanc-tisztitja-a-gondolatokat-emeli-a-lelket-147220.html>

Forrás: <http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/9626/dr_berecz_istvan_tancos_a_fono_uj_muveszeti_vezetoje/>


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük