Székesfehérvári Székely Bál

2020. április 25. 18:00  |  Szent István Művelődési Központ, Székesfehérvár

A Szent Mihály Gyermekotthon családi típusú árvaház, mely jelenleg három családban mintegy 35 árva és elhagyott gyereket nevel öt saját gyerek mellett.

Az intézményt 2005. augusztus 1-én jegyezte be a Kárpátaljai Ungvári Járási Állami Adminisztráció. Jogilag a ráti Szent Mihály Plébánia illetve a munkácsi Szent Márton Egyházmegyei Karitász az intézmény alapítói. Az intézmény létrehozását Majnek Antal munkácsi megyéspüspök szorgalmazta.

A gyermekotthon neveltjei részben állami árvaházakból, részben pedig közvetlenül a gyereknevelésre képtelenné vagy alkalmatlanná vált családokból kerülnek ki. Az intézménybe kerülve családi környezetben nevelkedhetnek 18 éves korukig. Az iskolai tanulmányokon túl tehetséggondozás és hamarosan fizikai illetve pszichés rehabilitáció is rendelkezésükre áll majd, hogy minél jobban felkészülhessenek az önálló életre, és könnyen tudjanak integrálódni a társadalomba. A rendszeres hitoktatás is jelentős segítséget nyújt a gyerekeknek a korábban átélt traumák feldolgozásában, illetve a pozitív jövőkép kialakításában.

A gyerekotthon nevelőszülői keresztény házaspárok, akik saját családjukat állították a családtalanná vált gyermekek szolgálatába. Hányatott sorsú árvák és elhagyottak nevelése meglehetősen összetett feladat, amely az odaadó szereteten túl komoly szakértelmet is igényel. Fontos, hogy a szülők szakszerűen tudják kezelni a különféle pszichés és fizikai nehézséggel küzdő gyerekek problémáit, ezért elengedhetetlen a megfelelő felkészítésük a feladatra. Ezt a célt szolgálja többek között a rendszeres, havi egyszeri találkozó más családi típusú gyerekotthonok nevelőszülőivel tapasztalatcsere céljából; a mentálhigiénés szakemberrel való konzultáció; illetve a reményeink szerint hamarosan megvalósuló célirányos gyermekotthon-pasztoráció.

Évente sok önkéntes érkezik a gyerekotthonba, akik közös játékokkal, személyes odafigyeléssel, beszélgetésekkel segítik a gyerekek szellemi és lelki fejlődését. Ők is mindannyian hozzájárulnak ahhoz, hogy az intézmény teljesítse misszióját, és jobbá tegye a hozzájuk került nehéz sorsú gyerekek életét.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük